Kelder waterdicht maken

Kelders vallen gemakkelijk ten prooi aan vochtproblemen.

Dat komt doordat zowel de vloer als de keldermuren rechtstreeks contact maken met de natte grond en er zo water in de kelder kan dringen. Dit fenoneem wordt ook wel eens opstijgend vocht genoemd.

Buiten- en binnenbekuipingen

In nieuwbouw woningen kiest men vaak preventief voor een buitenbekuiping in combinatie met een draineringssysteem.

Bij bestaande gebouwen is dit evenwel niet mogelijk. Daarom wordt de kelder hier vaak waterdicht gemaakt met een binnenbekuiping. Wordt deze door een professioneel vochtweringsbedrijf aangebracht, dan zal je normaal geen hinder meer ondervinden van een vochtige kelder. Uitzonderlijk kan er nog eens wat waterinfiltratie voorkomen via voegen of de vloer.

Hoe waterdicht maken?

Om bestaande kelders waterdicht te maken, kan je kiezen voor een soepele of een stijve binnenbekuiping. Een soepele bekuiping betekent dat er een waterdichte, soepele folie tegen de keldermuren en de vloer wordt gekleefd. Vervolgens brengt men tegen de folie metselwerk aan en wordt er een nieuwe gewapende betonvloer gelegd. Dit is een vrij ingewikkelde methode die bovendien behoorlijk duur uitvalt. Daarom kiezen de meeste mensen voor een stijve bekuiping. De keldermuren worden dan bezet met een vochtwerend mortelpleisterwerk.